Skip to main content

Kiedy myślisz o pszczołach, to z pewnością w pierwszej kolejności kojarzysz je z miodem. Jednak to nie jedyne źródło zdrowia i smaku, które dostajemy od tych niezwykle pożytecznych owadów. Również pyłek pszczeli, który oferuje nasz sklep w hurcie i w detalu to coraz bardziej doceniany produkt, który ma wiele dobroczynnych właściwości. Co warto o nim wiedzieć? W jakich przypadkach się sprawdza? Dlaczego warto zdecydować się na ten dostępny w ofercie Kal-Bak?

Prowadzimy sprzedaż wyrobów pszczelarskich i chętnie podzielimy się wiedzą na ich temat. Czytając treść poniżej, możesz więc łatwo przekonać się, dlaczego pyłek pszczeli jest tak cenny dla naszego organizmu. Zachęcamy do lektury!

Pyłek pszczeli i wiele rodzajów miodów w ofercie Kal-Bak

Sprzedajemy hurtem nie tylko pyłek pszczeli. Poza tym oferujemy różne rodzaje miodów, a w tym:

  • ze spadzi lipowej,
  • z czarną porzeczką,
  • wielokwiatowy,
  • nawłociowy,
  • leśny,
  • wrzosowy,
  • mniszkowy.

W naszym asortymencie znajdziesz także pierzgę (z pyłku kwiatowego i mleczka pszczelego) oraz propolis. Co ważne, ceny wszystkich tych towarów są atrakcyjne, zarówno w hurcie, jak i detalu.

Dlaczego warto używać miodu i pyłku pszczelego?

Od wielu lat produkty pochodzące do pszczół są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Posiadają wiele właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych, dlatego są często wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Różnego rodzaju miody oraz pyłek pszczeli z łatwością można kupić w wielu sklepach, zarówno w hurcie, jak i detalu, a chętnych do zakupu nie brakuje, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Za co są tak cenione? Oto kilka najważniejszych powodów:

  1. Biorą udział w produkcji przeciwciał i podnoszą odporność organizmu.
  2. Mają działanie antybiotyczne i przeciwzapalne.
  3. Chronią komórki wątroby i działają odtruwająco.
  4. Działają przeciwstarzeniowo, dzięki dużej zawartości antyoksydantów.

Warto pamiętać, że to nie jedyne korzyści, jakie płyną z ich spożywania. Przy regularnym stosowaniu przez dłuższy czas jest ich zdecydowanie więcej.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Zamów u nas doskonałej jakości pyłek pszczeli w hurcie i sam przetestuj jego wyjątkowe działanie. Dzięki neutralnemu smakowi z łatwością wkomponujesz go w swoją codzienną dietę. Możesz dodać go do jogurtu albo owsianki, rozpuścić w herbacie, a nawet po prostu posypać nim owsiankę. Aby czerpać jak najwięcej pożytku z jego dobroczynnego działania, pamiętaj o regularności.

Produkty pszczele w naszej ofercie

W naszym sklepie znajdziesz pyłek pszczeli w ofercie typu hurt lub w sprzedaży detalicznej. Otrzymasz tutaj także pierzgę, propolis i różne rodzaje miodów (gryczany, klonowy, chabrowy, malinowy, lipowy i inne). Zapoznaj się z całym asortymentem i wybierz produkty, które najlepiej wpasowują się w Twoje potrzeby. Być może zamówisz również potrzebne zioła, przyprawy, soki lub bakalie. Jeśli jesteś zainteresowany zamówieniem większej ilości towaru hurtem, skontaktuj się z nami, a przygotujemy indywidualną ofertę specjalnie z myślą o Tobie!

pyłek pszczeli hurt
pyłek pszczeli hurtownia

Pyłek pszczeli - hurt i detal

Pyłek pszczeli jest bogaty w składniki odżywcze, a jego właściwości działają korzystnie na organizm. Doskonale wspomaga naturalną odporność. Posiada wiele cennych właściwości, głównie z uwagi na wysoka zawartość białka.

Gramatura: 170 g – zł

Propolis

Propolis, popularny również jako kit pszczeli. W medycynie ludowej stosowany jako środek bakteriobójczy, przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczny. Używany również do regeneracji skóry oraz miejscowych znieczuleń. Propolis obecnie stosowany jest w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i grypy. Wiele bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu, wykazano, że kit pszczeli blokuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na antybiotyki.

Gramatura: 50g – zł

Pierzga

Pierzga to tzw. chlebek pszczeli. Powstaje z pyłku kwiatowego i mleczka pszczelego. Zbawiennie wpływa na odporność organizmu, wzmacniając system odpornościowy, posiada właściwości antybakteryjne, pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Gramatura: 80g – zł

Miód gryczany

Pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów gryki. Charakteryzuje się piekącym, słodkim smakiem oraz silnym ziołowym aromatem. Miódy gryczane mogą mieć kolor od jasnobrązowego po ciemnobrązowy w zależności od innych pożytków występujących w okolicy danej pasieki. Smak miodu gryczanego może też różnić się intensywnością, w zależności od ilości gryki w danym rejonie pasieki. Jest to jeden z najzdrowszych miodów wykazujący dużą antybiotyczność.

Miód gryczany krystalizuje się wolno. Zwykle rozwarstwienie jest grubokrystaliczna na dole, natomiast warstwa górna jest płynna. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.

zł – szt.

Miód chabrowy

Miód chabrowy należy do rzadko występujących. Smak jest intensywny, lekko gorzkawy, ale z procesem dojrzewania miodu staje się łagodniejszy. Kolor matowy w stanie płynnym jest ciemnożółty, bursztynową lub herbaciany. Po procesie krystalizacji barwa jest bursztynowa lub słomkowa. Świeżo przelany do słoika jest płynny, z czasem ulega krystalizacji.

zł – szt.

Miód klonowy

Jest to miód wiosenny. Ma ciemny kolor, a jasnokremową barwę uzyskuje dopiero po skrystalizowaniu. Smak miodu klonowego jest dość łagodny, słodki, ciekawy. Pochodzi z nektaru drzew klonowych. Miód ten uważa się za dość trudny do pozyskania, co niestety przekłada się na jego wyższą cenę w stosunku do innych rodzajów miodu.

zł – szt.

Miód malinowy

Miód malinowy to jeden z rodzajów miodu, który występuję rzadko. Jego wyjątkowość wynika z faktu, że powstaje on z kwiatów malin, a te kwitną zaledwie przez trzy tygodnie, dwa razy w roku. Wkrótce po pozyskaniu miód ma jasny, złocisty kolor, następnie bardzo szybko krystalizuje się i jaśnieje. Smak miodu malinowego może nieco różnić się w zależności od odmiany malin, z których został pozyskany, jednak zazwyczaj jest on dość słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty.

zł – szt.

Miód lipowy

Drobnoziarnisty miód z nektaru kwiatu lipy, charakteryzuje piekący smak oraz silny aromat kwiatu lipy. Miód może się różnić barwą, w zależności od ilości spadzi występującej w danym regionie, od jasnozielonego po bursztynowy.

zł – szt.

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy to jeden z najszlachetniejszych miodów, o zbawienny wpływie dla organizmu. Wyróżnia się na tle innych zarówno składem, jak i wyglądem oraz ceną. Polecany jest w leczeniu różnych dolegliwości i bardzo korzystnie wpływa na wiele funkcji organizmu. Wyróżnia się bardzo bogatym w witaminy i minerały składem: triterpeny, karotenoidy i białka, witaminy B2 i C, żelazo, potas, mangan i fosfor. Do zawartych w nim cukrów prostych zalicza się fruktoza oraz glukoza, a oprócz nich w jego składzie znajdziemy także cholinę, która ma zbawienny wpływ szczególnie na wątrobę. Miód mniszkowy uznawany jest za jeden z najsłodszych. Ma on jasnożółtą lub pomarańczową, kremową barwę, a także dość słodki smak z wyczuwalnym aromatem mniszka. Miód ten dość szybko się krystalizuje.

zł – szt.

Miód akacjowy

Posiada niezwykle jasną barwę, jasnosłomkową. Patoka, czyli płynna postać miodu, ma czasem tak jasny kolor, że wydaje się być bezbarwna. Ma postać gęstego syropu, a jego smak jest niezwykle łagodny. Zapach jest intensywny, ale przyjemny. Można w nim wyczuć aromat kwiatów akacji. Krystalizacja miodu ze względu na dużą zawartość fruktozy, przebiega bardzo wolno.

zł – szt.

Miód ze spadzi iglastej

Miód ze spadzi iglaste pszczoły produkują we współpracy z innymi owadami, zbierając spadź. Powoduje to, że miód charakteryzuje się mocna ciemną barwą i wyjątkową, niespotykaną wręcz lepkością. W smaku wyczuwalny jest leśny posmak.

zł – szt.

Miód wielokwiatowy

W zależności od okresu zbioru miód wielokwiatowy ma barwę, od jasnokremowej do herbacianej. Po procesie krystalizacji zmienia nieznacznie kolor na jasno szary lub jasno brązowy. W stanie płynnym miód nektarowy z kwiatów wiosennych jest jasny i słodki, dodatkowo ma przyjemny i delikatny zapach kwiatowy, a także łagodny smak. Miód z okresu letniego jest znacznie ciemniejszy, a jego smak i zapach są bardziej zdecydowane. Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj intensywny, przypominający zapach wosku.

zł – szt.

Miód rzepakowy

W postaci płynnej ma słomkową barwę. Po skrystalizowaniu natomiast nabiera jasnożółtego, kremowego koloru. Krystalizuje się niezwykle szybko, z uwagi na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność. Jego zapach przypomina woń kwiatów rzepaku. Smak jest łagodny, nieco mdły, z wyczuwalną nutką goryczy.

zł – szt.

Miód wrzosowy

Miód jest bardzo esencjonalny i posiada naturalny zapach wrzosu. W stanie płynnym, miód wrzosowy jest koloru rubinowo-brunatnego i ma galaretowatą konsystencję. Po procesie krystalizacji, jego konsystencja zmienia się na ziarnistą i masłowatą, a kolor lekko wpada w pomarańcz. Ma niezwykły gorzkawy posmak, jednak nie oznacza to, że nie jest słodki. Jego smak jest bardzo przyjemny i delikatny mimo swojej ostrości.

zł – szt.

Miód nawłociowy

Jest zdecydowanie trudniej dostępnym miodem, niż inne rodzaje miodów. Pszczelarze muszą pozostawić pewną jego część jako pokarm dla pszczół na zimę. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę. Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. W smaku jest słodki, jednak wyczuwalna jest charakterystyczna kwaśnawo-gorzka nuta. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci.

zł – szt.

Miód akacjowy

zł – op.

Miód leśny

zł – op.

Miód rzepakowy

zł – op.

Miód malinowy

zł – op.

Miód nawłociowy

zł – op.

Miód wielokwiatowy

zł – op.

Miód gryczany

zł – op.

Miód ze spadzi lipowej

zł – op.

Miód z czarną porzeczką

zł – op.

Oferta hurtowa

Jesteś odbiorcą hurtowym? Reprezentujesz sieć handlową, sklep czy restaurację?
Skontaktuj się z nami w celu uzyskania indywidualnej oferty dostosowanej do Twojego zapotrzebowania.

Wyślij zapytanie
Adres

65, 21003 Elizówka, Lublin

Telefon:

663 230 007

E-mail:

biuro@kal-bak.pl