Skip to main content

Kasza gryczana

Ziarna gryki bogate w białka, węglowodany, witaminę B1, wapń, fosfor oraz inne składniki potrzebne organizmowi do właściwego funkcjonowania. Zdrowa, smaczna, sycąca, a zarazem niskokaloryczna kasza, stanowiąca doskonały dodatek do posiłków – także dla osób przestrzegających diety bezglutenowej. Najczęściej spożywana z sosami lub surówkami. Warto wiedzieć: gryka jest rośliną cenioną w przemyśle farmaceutycznym, a zawarty w niej związek zwany rutyną pomaga m.in. w leczeniu chorób naczyń krwionośnych.

Gramatura: 5kg -zł/kg

Kasza jaglana

Łuskane ziarna prosa, czyli kasza jaglana, to najstarszy ze wszystkich gatunków kaszy. Stanowi popularny składnik diety bezglutenowej, jak również diety małych dzieci oraz osób dbających o sylwetkę. Jest produktem bogatym w skrobię, a zatem znakomicie sprawdza się jako źródło energii. Kasza znana jest także ze względu na właściwości lecznicze: pomaga przy stanach zapalnych błon śluzowych, zmniejsza dolegliwości powodowane przez katar, a dzięki krzemionce działa wzmacniająco na skórę, włosy i paznokcie.

Gramatura: 5kg

– 4 zł/kg

Kasza jęczmienna

Jasnoszara kasza z nasion jęczmienia. Najpopularniejszy rodzaj kaszy w Polsce. Odżywcza, smaczna i łatwa w przyrządzeniu: nie zlepia się ani nie staje się gorzka po ugotowaniu. Bogata w błonnik i wyjątkowo pożywna – pochłania wodę i powiększa objętość w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu pozostawia długotrwałe uczucie sytości. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia błonę śluzową jelita, a także działa przeciwalergicznie i przeciwwirusowo. Wykorzystywana także przy produkcji piwa oraz paszy dla zwierząt.

Gramatura: 5kg-  zł/kg

Kasza jęczmienna pęczak

Łuskane i wypolerowane całe ziarna jęczmienia. Pęczak cechuje się największą wartością odżywczą spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych, a zarazem stanowi jeden z etapów produkcji kaszy mazurskiej – ziarna są cięte, a następnie polerowane. Produkt o dużej zawartości błonnika i witaminy B, spożywany z sosem, dań mięsnych i wegetariańskich, a także jako dodatek do owocowych deserów. Kasza pęczak jest wykorzystywana również przy wyrabianiu kotletów i pasztetów.

Gramatura: 5kg – zł/kg

Kasza manna

Kasza manna to kasza, której wartości odżywcze powinny docenić osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego. Kasza manna, zarówna gotowana na wodzie, jak i na mleku, jest lekkostrawna i ma słodkawy smak, dzięki czemu z chęcią sięgają po nią dzieci. Jest też przeznaczona dla niemowląt.

Gramatura: 500g – zł/op.

Kuskus

Afrykańska potrawa o cechach kaszy i makaronu, powstająca z mąki pszennej durum wymieszanej z wodą. Cechuje się wysoką zawartością białka, wapnia, sodu i witaminy B. Działa wzmacniająco na kości, pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu, a jednocześnie jest delikatna dla przewodu pokarmowego. Kuskus jest przyjemny w smaku, zdrowy i lekkostrawny, co sprawia, że można stać się elementem diety małych dzieci. Ze względu na wartości odżywcze stanowi także cenny składnik diety wegetariańskiej.

Gramatura: 5kg – zł/kg

Ryż basmati

Pochodząca z Indii odmiana ryżu długoziarnistego: ryż biały lub brązowy o wyjątkowo długich i cienkich ziarnach, o wysokiej zawartości błonnika. Wyróżnia się charakterystycznym aromatem i delikatnym smakiem. Jest uznawany za jedną z najsmaczniejszych odmian ryżu, a ze względu na wartości odżywcze cenią go zwłaszcza sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Polecany również osobom chorym na cukrzycę. Basmati to potrawa znana w Azji od tysięcy lat.

Gramatura: 5kg – zł/kg

Ryż biały

Potrawa lekkostrawna, delikatna dla przełyku, a zarazem smaczna i sprawdzająca się jako główny składnik posiłku oraz dodatek. Bogata w skrobię, żelazo i wapń. Ryż biały jest znakomitym dodatkiem do zup – i nie tylko. Wykorzystuje się go także do przyrządzania dań pikantnych czy słonych, jak i w produkcji deserów. Przemysł spożywczy stosuje ryż również do wyrobu mąki ryżowej, kaszy oraz kilku rodzajów alkoholu.

Gramatura: 5kg –  zł/kg

Ryż brązowy

Częściowo łuskane podłużne ziarna ryżu o brązowym kolorze. Potrawa o wiele bardziej bogata w witaminy i składniki mineralne od białej odmiany ryżu; przykładowo, zawartość błonnika jest ponad trzykrotnie, zaś witaminy E – dwukrotnie wyższa. Posiłek z brązowego ryżu jest wartościowy dla organizmu: zawarte w nim składniki odżywcze regulują poziom cholesterolu we krwi oraz obniżają nadciśnienie. Ze względu na częściowe obłuskanie brązowy ryż wymaga dłuższego gotowania niż biały.

Gramatura: 5kg -zł/kg

Ryż czarny

Nasiona trawy zwanej zizanią wodną. Potrawa popularna od tysięcy lat w kulturach północnoamerykańskich Indian, wbrew nazwie od dawna uprawiana w warunkach kontrolowanych. Dziki ryż cechuje się aromatem przypominającym orzech oraz dużą zawartością witamin. Ze względu na intensywny smak często jest mieszany z białym ryżem lub stosowany jako dodatek do takich potraw, jak owoce morza i sałatki. Rzadko spotkamy go w daniach kuchni europejskiej – zwykle wykorzystują go restauracje orientalne.

Gramatura: 5kg -zł/kg

Ryż jaśminowy

Długoziarnisty ryż o przyjemnym zapachu przypominającym kwiaty jaśminu. Wykorzystywany głównie w kuchni azjatyckiej, w której stanowi jeden z najczęściej stosowanych składników. Bogaty w sole mineralne, białko i witaminę B. Sycący i łatwo przyswajalny przez organizm. Polecany cierpiącym na alergie pokarmowe, sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie. Ryż jaśminowy to doskonałe źródło energii: niedrogie, smaczne i proste w przyrządzeniu.

Gramatura: 5kg – zł/kg

Mąka gryczana

Proszek o ciemnym kolorze powstały w wyniku zmielenia nasion gryki. Wykorzystywana do produkcji niektórych rodzajów pieczywa, makaronu, naleśników, jak również ciast – np. piernika. Popularna zwłaszcza w kuchni indyjskiej i rosyjskiej. Ze względu na dużą wartość energetyczną wyroby z mąki gryczanej są polecane cukrzykom, alergikom, osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu, w stanie osłabienia, a także cierpiącym na innego rodzaju dolegliwości.

Gramatura: 5kg -zł/kg

Mąka kukurydziana

Żółta mąka ze zmielonych ziaren kukurydzy, stosowana zwłaszcza w cukiernictwie, jak również do wyrabiania niektórych rodzajów pieczywa. Produkt wyjątkowo zdrowy: wspomaga proces trawienia, a także jest bogaty w skrobię, magnez i fosfor. Dzięki zerowej zawartości glutenu stanowi doskonałe uzupełnienie diety osób cierpiących na alergie pokarmowe. Mąka kukurydziana jest wykorzystywana na całym świecie – zwłaszcza w obu Amerykach i Afryce.

Gramatura: 5kg – zł/kg

Mąka pszenna

Najpopularniejszy w Polsce rodzaj mąki, wytwarzany z ziaren pszenicy. Bogaty w skrobię, gluten, witaminy grupy B oraz witaminę PP. Powszechnie stosowany w produkcji pieczywa i ciast. Różne typy mąki pszennej cechują się określoną zawartością popiołu, czyli proszku pozostałego po poddaniu mące działaniu wysokich temperatur. Każdy rodzaj charakteryzuje się odmienną konsystencją i jest wykorzystywane do innego rodzaju wypieków.

Gramatura: 5kg – zł/kg

Mąka żytnia razowa

Pełnoziarnista mąka żytnia, wykorzystywana do wytwarzania zakwasów oraz wyrabiania ciemnego pieczywa razowego. Niski stopień przetworzenia sprawia, że zachowuje większość składników odżywczych ziaren żyta. Jest bogata w błonnik, składniki mineralne i przeciwutleniacze – związki chemiczne chroniące przed nowotworami i chorobami serca. Mąka żytnia od stuleci jest popularna w całej Europie, zwłaszcza we wschodniej części kontynentu oraz w Skandynawii.

Gramatura: 5kg – zł/kg

Oferta hurtowa

Jesteś odbiorcą hurtowym? Reprezentujesz sieć handlową, sklep czy restaurację?
Skontaktuj się z nami w celu uzyskania indywidualnej oferty dostosowanej do Twojego zapotrzebowania.

Wyślij zapytanie
Adres

65, 21003 Elizówka, Lublin

Telefon:

663 230 007

E-mail:

biuro@kal-bak.pl