Cieciorka zwana także ciecierzycą lub włoskim grochem pochodzi z zachodniej Azji, gdzie znana jest już od tysięcy lat. Ziarna ciecierzycy wyglądem przypominają orzechy laskowe – małe okrągłe, o nierównym brzegu, ciemnożółte lub jasnobrązowe. Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych – jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Powinna pojawiać się w jadłospisie przede wszystkim wegetarian, gdyż z powodzeniem może zastępować mięso ze względu na 25% zawartość białka. Stosuje się ją także między innymi do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, a potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Gramatura: 5kg – 8 zł/kg