Skip to main content

Styl życia, dieta, testowanie nowych smaków. W naszej ofercie posiadamy produkty pożądane przez dietetyków, osoby na diecie, pasjonatów, kulinarnych freeków oraz po prostu smaczne.

Czarnuszka zwana również kminem czarnym, kminkiem egipskim, kolendrą siewną, czy czarnuchą. Dzięki wyjątkowym właściwościom znajduje zastosowanie w kuchni, kosmetyce oraz lecznictwie. Z czarnuszki pozyskuje się nasiona oraz olej. W czasie kwitnienia czarnuszka ma białe lub błękitne kwiaty. Owoce czarnuszki to głęboko czarne nasiona trójgraniaste. W starożytności wierzono, że czarnuszka potrafi wyleczyć wszystko z wyjątkiem śmierci.

W kuchni nasiona czarnuszki dodają wyrazistości delikatnym mięsom, jagnięcina oraz drób nabiorą pazura. Doskonale komponują się z sałatami, marynatami, pieczywem oraz twarogiem. Aby uwydatnić walory smakowe czarnuszki można ją uprażyć na patelni. Wspaniałe duety smakowe czarnuszka tworzy z tymiankiem, kolendrą oraz zielem angielskim.

Nasiona czarnuszki mogą zmniejszać uszkodzenia powstające w przebiegu choroby wrzodowej, gdyż działają ochronnie na błonę śluzową żołądka. Chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych oraz leków. Często znajdują zastosowanie przy schorzeniach alergicznych: astmie, egzemach, atopowym zapaleniu skóry. Zawarta w czarnuszce substancja: tymochinon, może potencjalnie działać przeciwnowotworowo. Ta sama substancja oraz olejek eteryczny, zawarte w nasionach czarnuszki, przyczyniają się do normalizacji poziomu glukozy i wzrostu wydzielania insuliny. Maceraty nasion czarnuszki wykazują działanie hamujące na częstość akcji serca, co znacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Długotrwałe spożywanie nasion czarnuszki w codziennej diecie przyczynia się do poprawy samopoczucia, poprawia koncentrację i ułatwia zapamiętywanie.

Olej z czarnuszki stanowi cenne źródło antyoksydantów, witamin oraz składników mineralnych. 85 proc. składu to nienasycone kwasy tłuszczowe. Inhalacje z olejku czarnuszki wyciszają objawy astmy. W porze jesienno – zimowej nasiona czarnuszki doskonale łagodzą schorzenia górnych dróg oddechowych, zwłaszcza katar – zarówno alergiczny, jak i ten powstały w przebiegu infekcji. Badania wykazały również dużą skuteczność w leczeniu kataru siennego. Olejek czarnuszki ułatwia wykrztuszanie wydzieliny w przebiegu kaszlu, nieżytach oraz przy zapaleniu oskrzeli.

W profilaktyce najczęściej stosowane są mielone nasiona – pół, najwyżej 1 łyżeczka 2 x dziennie. Z nasion można przygotować napar lub nalewkę.

Nie dla wszystkich jednak wskazane jest spożywanie czarnuszki. Nasion, a w szczególności silnego ekstraktu powinny unikać osoby zmagające się z niskim ciśnieniem oraz kobiety w ciąży, gdyż może wywołać skurcze macicy.

Maleńkie nasionka lnu – siemię lniane, doceniają osoby zmagające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Nasiona lnu mogą mieć kolor brązowy lub złoty. Siemię lniane obecnie zaliczane jest do superfoods, czyli żywności o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym (działaniu korzystnym dla zdrowia, bogatej w składniki odżywcze i związki bioaktywne).

Siemię lniane można stosować w postaci całych ziaren oraz mielonych. Ziarna można zalewać wodą i wypijać po napęcznieniu, można je dodawać do owsianek, jogurtów, koktajli oraz sałatek. Doskonale sprawdza się jako składnik ciast, babeczek i pieczywa. Można je wykorzystywać jako zamiennika jajka w potrawach, mieszając z wodą.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika w nasionach lnu, treści żołądkowe wiążą się i opóźniają opróżnienie żołądka, przez co dłużej odczuwalna jest sytość po posiłku. Zawartość błonnika nierozpuszczalnego z kolei powoduje zwiększenie objętości mas kałowych poprzez wiązanie wody oraz przyczynia się do regularności wypróżnień. Pomaga zapobiegać zaparciom, pod warunkiem dostarczania do organizmu dużych ilości wody, w przeciwnym razie dolegliwości nasilają się.

Włączenie siemienia lnianego do diety może naturalnie obniżać poziom cholesterolu we krwi. Badania wykazują, że przyjmowanie regularnie 30g mielonego siemienia, powoduje obniżenie wskaźnika BMI, ciśnienia krwi i poprawę profilu lipidowego.

Czy siemię lniane może zaszkodzić? Jest odradzany kobietom w ciąży z uwagi na działanie estrogenowe (hormony roślinne mogą wpływać na przebieg ciąży). Siemienia nie powinny stosować osoby z silnymi zaparciami, gdyż duża ilość błonnika może nasilić problem.

Jagody goji to owoce zwane czerwonymi diamentami Wschodu i również podobnie jak siemię lniane, należą do superfoods. Roślina, która rodzi jagody to kolcowój pospolity. Sama nazwa „goji” dotyczy wyłącznie owoców kolcowoju tybetańskiego i jest to jego nazwa handlowa. Jagody goji pochodzące z dolin tybetańskich oraz Himalajów są najzdrowsze. Ich uprawa pozbawiona jest zanieczyszczeń oraz pestycydów. Odmiany uprawiane w ciepłych i subtropikalnych krajach cechuje niższa wartość odżywcza i lecznicza. Dziennie nie powinniśmy spożywać dziennie więcej niż 5 – 12 g suszonych jagód.

Jagody smakują podobnie jak żurawina, są odrobine mniej słodkie. Można je spożywać podobnie jak rodzynki lub inne suszone owoce. Z gotowanych jagód można przygotować herbatę , dodać je do ryżu, zupy, kurczaka, wieprzowiny lub warzyw na patelni. Popularne stają się również produkowane z jagód goji soki, wina oraz nalewki.

Jagody goji stanowią bogate źródło białka, węglowodanów i tłuszczów. Zawierają tłuszcze nienasycone, odpowiadające za wytwarzanie hormonów, prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Ich najcenniejszym składnikiem jest bioaktywny kompleks polisacharydowy, który stymuluje układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe.

Stosowane w codziennej diecie mogą przyczyniać się do poprawy wrażliwości na insulinę, a tym samym zmniejszać insulinooporność. Korzystnie wpływają na pracę serca oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi. Obniżają poziom tzw. złego cholesterolu. Jagody goji do bogate źródło witaminy C, odpowiedzialnej na właściwą pracę układu krążenia.

Przeciwwskazania do stosowania jagód goji to: przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, ciąża i karmienie piersią